+++ Exclusief voor onze Glowember Insiders +++
9 HEERLIJKE KOLLAGEENRECEPTEN VOOR ELKE DAG
Om de dagelijkse inname van collageen niet saai te maken, kan het collageenpoeder worden toegevoegd aan allerlei gerechten en dranken.
Collageendranken
Stop met kunstmatige en dure collageendranken uit de drogisterij. Het is veel beter om het poeder toe te voegen aan een gezonde en smakelijke drank. Omdat vitamine C belangrijk is voor de collageensynthese in het lichaam, hier is meteen onze eerste tip:
Smoothies met collageen
Ze zijn zo veelzijdig, vers, lekker en vooral gezond: smoothies veroveren de harten van iedereen. Wat dacht je van collageen als extra ingrediënt van topklasse?
Hiervoor kan de smoothie zoals gebruikelijk worden bereid. Vervolgens maken 1-2 eetlepels collageenpoeder het drankje compleet.
1. Groene Smoothie Recept
Eenvoudig recept voor een groene smoothie met collageen.
Benodigdheden
- Hoge-snelheidsmixer
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten
- 0,5 komkommer
- 1 appel
- 4 blaadjes munt
- 1 stuk gember ter grootte van een duim
- 1 tl limoensap
- 100 ml water
- 2 ijsblokjes
- 2 el Glow25 collageenpoeder
Bereiding
- Alle ingrediënten, behalve het collageen, in een hoge-snelheidsmixer doen.
- Vloeistof toevoegen tot alles doordrenkt is.
- Op de hoogste stand mixen totdat het een grote massa is (30 - 50 seconden).
- Collageenpoeder toevoegen en nogmaals kort mixen.
- Direct overgieten in een glas en genieten!
2. Glow Koffie
Koffie is een ochtendritueel voor veel mensen. Hoe handig is het dat het ook lekker smaakt met collageenpoeder en zelfs nog romiger wordt.
We raden aan om voor een energieke start van de dag 1 eetlepel Glow collageenpoeder aan de koffie toe te voegen. Jouw Glow Koffie is klaar.
3. Chocolade Banaan Collageen Shake
Zin in een koele, romige en chocoladeachtige smoothie? Dit recept is perfect voor warme dagen. Het resultaat is een supergezonde, lactosevrije milkshake.
Benodigdheden
Blender
Ingrediënten
- 400 ml ongezoete kokosmelk of andere plantaardige melk
- 1 bevroren banaan (gesneden in stukjes voordat hij bevroren wordt)
- 2 eetlepels ongezoete amandelboter
- 2 eetlepels cacaopoeder zonder suiker
- 2 eetlepels Glow25 collageenpoeder
Instructies
- Alle ingrediënten, behalve het collageen, in de blender doen en mixen tot een romige shake ontstaat.
- Vervolgens kort het collageenpoeder erdoor roeren.
- Direct ijskoud serveren.
Kollageenrecepten voor Smoothie Bowls
Smoothie Bowls zitten boordevol voedingsstoffen en zijn een genot om te eten. Collageenpoeder zorgt hierbij voor een bijzondere romigheid.
Blauwe Bes Collageen Smoothie Bowl
4. Een blauwe bowl vol antioxidanten uit de bessen. En met het collageenpoeder wordt het geheel een echte proteïnebowl.
Benodigdheden
Blender
Ingrediënten
- 3 bevroren bananen (voordat ze worden ingevroren in stukjes snijden)
- 100 g bevroren blauwe bessen
- 2 eetlepels Glow25 collageenpoeder
Topping
- naar smaak: chiazaad, zonnebloempitten, kokosvlokken, blauwe bessen, aardbeien, ...
Instructies
- Blend de bevroren bananen en blauwe bessen in een blender tot een romige massa ontstaat.
- Voeg collageen toe en mix nog even kort tot het poeder is opgelost.
- Voeg toppings toe. Klaar.
5. Keto Chocolade-Kokos Collageen Bowl
Deze bowl vult goed omdat er volle kokosmelk wordt gebruikt.
Benodigdheden
Blender
Ingrediënten
- 200 ml volle kokosmelk
- 2 eetlepels ongezoet cacaopoeder
- 1-2 eetlepels stevia of een andere zoetstof
- 1 handvol fijngemaakt ijs (of kleine ijsblokjes)
- 2 eetlepels Glow25 collageenpoeder
Topping
- naar smaak: kokosvlokken, stukjes noot, cacaodruppels, ...
Instructies
- Alle ingrediënten behalve het collageen mixen tot er een romige massa ontstaat.
- Voeg collageen toe en roer tot het is opgelost.
- Garneer met topping.
Kollageenrecepten voor Snacks
Deze recepten voor collageensnacks zijn bedoeld als kleine maaltijd voor tussendoor. Zo kun je elke kleine trek stillen en tegelijkertijd krijgt het lichaam waardevol collageen.
6. Glow Balls
Lekker, klein, rond - en vol energie.
Benodigdheden
- Kleine pan
- Garde
Ingrediënten
- 220 g biologische notenboter (amandelpasta, cashewpasta, enz.)
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels stevia of een andere zoetstof
- 4 eetlepels kokosmeel
- 60 g Glow25 collageenpoeder
- 50 gedroogde bessen (bijv. Goji, cranberries of açaí)
- Kokosvlokken
Instructies
- Verwarm kokosolie met zoetstof in een kleine pan en roer tot alles volledig is opgelost.
- Doe notenboter, gesmolten kokosolie en zoetstof in een kom en meng met een garde.
- Voeg kokosmeel en collageenpoeder toe.
- Bestrooi met wat kokosmeel als het mengsel te vochtig is (het moet stevig maar vormbaar zijn).
- Voeg gedroogde bessen toe en meng.
- Vorm kleine ronde energy balls van het deeg en rol ze eventueel daarna in kokosvlokken.
- Als de Glow Balls bewaard moeten worden, alleen in de koelkast bewaren.
7. Low Carb Collageen Wafels
Of het nu als snack is of voor de zondagmiddag met familie, dit collageen recept is ook geweldig voor pannenkoeken. Voeg dan gewoon een theelepel bakpoeder toe.
Benodigdheden
- Wafelijzer
- Kom
- Handmixer
Ingrediënten
- 4 biologische eieren
- 1 eetlepel gesmolten grasboter
- 120 g vegan amandelroomkaas
- 1 eetlepel ongezoete amandelmelk
- 2 theelepels vanille-extract of suikervrije vanillesiroop
- 1-2 eetlepels stevia of een andere zoetstof
- 3 eetlepels kokosmeel
- 2 eetlepels Glow25 collageenpoeder
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- Optioneel: verse bessen
Instructies
- Vul een kom met roomkaas, eieren, vanille, zoetstof en kaneel en meng met een handmixer. Voeg gesmolten boter toe en roer erdoor.
- Voeg bakpoeder, kokosmeel en collageen toe aan de kom en roer tot een deeg.
- Verwarm het wafelijzer voor.
- Als het deeg te dik is, voeg dan wat meer amandelmelk toe.
- Giet het deeg in het voorverwarmde wafelijzer en bak aan beide zijden goudbruin gedurende ongeveer 5-7 minuten.
- Serveer met verse bessen.
8. Collageen Recepten voor Soepen en Stoofschotels
Ook populair is het toevoegen van collageen aan soepen en stoofschotels. Het gerecht wordt eerst normaal gekookt volgens het recept. Voeg vervolgens 1 eetlepel collageen per bord toe en roer tot alles is opgelost. Een idee is bijvoorbeeld een Thaise kokos soep (Low Carb) met collageen.
Ingrediënten
- 400 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk (uit blik)
- 100 g garnalen - Voor een Vega alternatief, vervang door tofu
- 100 g champignons
- 1 citroen
- Vers citroengras
- ¾ bosje koriander
- 1 chilipeper
- 20 g gember (naar smaak)
- 0,5 theelepel zout
- 2 eetlepels Glow25 collageenpoeder
Instructies
- Rasp de schil van de citroen, hak de koriander fijn, schil de gember en snijd in dunne reepjes.
- Kook deze ingrediënten samen met het citroengras en gehakte chilipepers met de bouillon en kokosmelk langzaam op middelhoog vuur gedurende 20 minuten.
- Voeg collageenpoeder toe en roer tot het volledig is opgelost.
- Giet alles door een fijne zeef en doe het opnieuw in de pan.
- Voeg garnalen (of tofu) en in plakjes gesneden champignons toe.
- Serveer met vers gesneden groenten.
- Collageenpoeder in Dressings, Dips en Sauzen
Collageen heeft de fantastische eigenschap dat het overal qua smaak bij past. Ook dips, sauzen en dressings kunnen hierdoor verrijkt worden met hoogwaardig eiwit.
Over het algemeen kunnen naar wens 1-2 eetlepels collageenpoeder aan dressings en dips worden toegevoegd. Als het te dik wordt, verdun het dan met water of een andere vloeistof. Hier is een voorbeeldrecept.
9. Collageen Dip voor Groenten in Thaise stijl'
Benodigdheden
- Kom
- Fijne rasp
- Citroenpers
Ingrediënten
- 4 eetlepels onbewerkte amandelpasta
- 2 eetlepels volle kokosmelk
- 2 theelepels ahornsiroop of honing
- 1-2 eetlepels Glow25 collageenpoeder, naar smaak
- 2 theelepels vers geraspte gember
- 1 theelepel rode / groene currypasta
- 1 theelepel glutenvrije sojasaus
- 1 theelepel verse limoensap
- Water om te verdunnen
Instructies
- Meng in een kom amandelpasta, kokosmelk, ahornsiroop / honing, gember, currypasta, sojasaus en limoensap.
- Voeg collageenpoeder toe en roer tot alles is opgelost.
- Voeg indien nodig wat water toe als de consistentie te dik is.
- Serveer met groentesticks of bij salades.
Let op
Currypasta's verschillen qua scherpte, afhankelijk van de kleur en het merk. Begin liever mild en voeg naar smaak meer scherpte toe.
Collageenpoeder als dagelijkse toevoeging
Veel beroemdheden, modellen en gezondheidsbewuste mensen vertrouwen op dagelijks gebruik van collageenpoeder. Het voordeel: collageenpoeder is buitengewoon veelzijdig in gebruik.
In tegenstelling tot marien collageen, dat een visachtige nasmaak kan hebben, is collageen van grasgevoerde runderen, zoals ons Glow Collageen, volledig smaakneutraal. Het kan vrijwel in alle gerechten en drankjes worden gemengd en geeft ze meestal een fantastische romige consistentie.
Collageenrecepten zijn divers vanwege de hittebestendigheid van het eiwit
Het feit dat hitte helemaal geen probleem is voor collageen, maakt het als ingrediënt in recepten des te aantrekkelijker. Terwijl de meeste andere eiwitten al beschadigd raken bij ongeveer 50 °C, kan collageen zelfs veel hogere temperaturen aan. Om precies te zijn, temperaturen tot 300 °C vormen absoluut geen probleem voor collageen. De reden: Een collageenpeptide bevat een groot aantal aminozuren. Hoe groter het aantal aminozuren, hoe stabieler het peptide is. Een ideale toevoeging dus voor bakken en koken. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21723833/)
Wanneer moet je collageen innemen?
In plaats van je te richten op het tijdstip van de dag, is het in eerste instantie veel belangrijker om regelmatig collageen in te nemen. Een tot twee keer per dag is optimaal.
Of de inname 's ochtends met koffie, 's middags met een shake of 's avonds samen met de stoofpot plaatsvindt, is uiteindelijk niet erg belangrijk. Collageenrecepten zijn gewoon veelzijdig!
Kan het effect van collageen worden versterkt?
Een gezond dieet met weinig suiker en veel vitamine C is aan te bevelen. Daarom bevatten de collageenrecepten geen suiker.
Suiker kan veel schade aanrichten. In een proces dat glycatie (of glycering) wordt genoemd, reageert het met de vetten en eiwitten in het lichaam en vernietigt ze. Dit resulteert in ongewenste 'Advanced Glycation Endproducts (AGEs)'. Een goede reden om de consumptie van suiker drastisch te verminderen.
Ook vitamine C speelt een belangrijke rol in verband met collageen. Alleen als het aanwezig is, kan het lichaam collageen verwerken. Een gelijktijdige inname is echter niet noodzakelijk. Het draait veel meer om een regelmatige, dagelijkse inname. Vooral paprika, bessen, groene bladgroenten en citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Daarom is het voordelig om deze in collageenrecepten te integreren of simpelweg in de dagelijkse voeding op te nemen.
Collageenrecepten: Een hoogwaardig eiwit als ingrediënt voor veel maaltijden
Collageenpoeder is geschikt als ingrediënt voor koude, warme, zoete en hartige gerechten. Dus eigenlijk voor alles. Het belangrijkste is dat het betreffende gerecht een bepaalde hoeveelheid vloeistof bevat, zodat het poeder kan worden gemengd. Ook moet altijd worden gekozen voor goede kwaliteit van voedingsmiddelen.
© 2024, Glow25 NL. | Privacybeleid | Juridische kennisgeving
© 2024, Glow25 NL. | Privacybeleid | Juridische kennisgeving